Skupinu založili v roce 1985 Vladimir Cholstinin a Alik Granovskij.Než se sestava ustálila prošlo skupinou několik muzikantů.V únoru 1985 se zpěvákem kapely stáva Valerij Kipelov.Sami muzikanti datují opravdový vznik kapely k 31.10.1985 kdy byla zakončena práce nad prvním albem Manija Veličija. Toto album bylo nahráno v sestavě:Valerij Kipelov - voc,Vladimir Cholstinin - g,Alik Granovskij - bg, Alexander Lvov - dr,Kirill Pokrovskij - key.Album bylo tedy nahráno jen s jedním kytaristou.Na koncertech ovšem chtěla hrát Aria se dvěma kytaristy.Novým členem se tedy stává kytarista Andrej Bolshakov.Zároveň na místo Lvova přichází nový bubeník Igor Molchanov.První koncert odehraje Aria 5.2.1986.V témže roce odehraje skupina úspěšná vystoupení na festivalech Rok Panorama 86 a Lituanika 86.Ještě v roce 1986 vychází skupině druhé album S kem ty?Kapela pilně koncertuje,ale záhy v ní nastává velký rozkol.Granovskij,Bolšakov,Pokrovskij a Molčanov chtějí hrát tvrdší hudbu a zároveň se dostat z vlivu manažera Vekštejna.Zakládají vlastní skupinu Master. Kipelov a Cholstinin nezůstávají dlouho sami.Novými členy Arie se stávají baskytarista Vitalij Dubinin (ex-Volšebnyje sumerki,ex - Alfa),kytarista Sergej Mavrin a bubeník Maxim Udalov - oba bývalí členové skupin Čornyj Kofe a Metallakord.V roce 1987 Aria nahrává vynikající album Geroj asfalta.V říjnu 1988 opouští kapelu Udalov.Na jeho místo přichází Alexandr Manjakin a skupina natáčí další výborné album Igra s ognem.V roce 1990 podepisují Dubinin a Mavrin smlouvu se skupinou Lion Heart a na čas odjíždějí do Mnichova.V srpnu se ovšem vrací do skupiny.Po oslavě pěti let skupiny a několika koncertech natáčí skupina další album Krov za krov,který vychází v roce 1991.Kapela koncertuje a podepisuje smlouvu s firmu Moroz records.Na konci turné po Německu v roce 1994 dochází k rozkolu ve skupině.Po ukončení turné Kipelov přestává pracovat ve studiu na novém albu a za měsíc se objevuje v sestavě kapely Master.Na jeho místě v Arii se objevuje zpěvák Legionu Alexej Bulgakov.V lednu 1995 odchází ze skupiny Sergej Mavrin s odůvodněním,že nevěří úspěchu kapely bez Kipelova.Místo Mavrina přichází Sergej Terentěv.Záhy se Kipelov pod nátlakem sankcí vydavatelské firmy vrací do skupiny a nazpívá vokální party na album Noč koroče dnja,které v září 1995 vychází. Z následných koncertů je vydána live nahrávka Sdelano v Rossiji.V roce 1997 Kipelov a Mavrin vydávají společnou nahrávku Smutnoje vremja.Také Cholstinin s Dubininem nahrávají svůj projekt.Jedná se o nahrávku Avaria,na které předělali písně Arie.V roce 1998 vychází nová studiová nahrávka Arie s názvem Generator zla.Kapela koncertuje.Vychází kniha o historii skupiny.Další album Chimera vychází v roce 2001.Následuje turné se symfonickým orchestrem nazvané Klasičeskaja Aria.V kapele ovšem dochází k dalším konfliktům.Po posledním koncertu turné 31.4.2002 opouští Arii Kipelov, Terentěv a Manjakin a spolu s Mavrinem zakládají nový projekt Kipelov.Vypadá to na konec Arie.Cholstinin s Dubininem mají založit novou skupinu Chimera.Nakonec je však v listopadu 2002 ohlášena nová sestava Aria.Novými členy se stávají bývalí zpěvák Avtografu Artur Berkut,kytarista Masteru Sergej Popov a do skupiny se po 15 letech vrací bubeník Maxim Udalov. 5.prosince vydáva nová Aria singl Kolizej,který předchází vydání alba Krešenie ognem.Singl i album je velice úspěšné i když mnoho fanoušků nový hlas Berkuta nepřijímá.V roce 2005 slaví Aria 20 let výročním koncertem.Vystoupí všichni bývalí členové až na Kipelova.Další nové album Armageddon je z roku 2006 a z následných koncertů pak live DVD a CD Pljaska ada,která vychází v roce 2007.

Sestavy:

1985:


Valerij Kipelov - voc
Vladimir Cholstinin - g
Alik Granovsky - bg
Alexander Lvov - dr
Kirill Pokrovskij - key

1985 - 1987

Valerij Kipelov - voc
Vladimir Cholstinin - g
Andrej Bolshakov - g
Alik Granovskij - bg
Igor Molchanov - dr
Kirill Pokrovskij - key

1987 - 1988

Valerij Kipelov - voc
Vladimir Cholstinin - g
Sergej Mavrin - g
Vitalij Dubinin - bg
Maxim Udalov - dr

1988 - 1994


Valerij Kipelov - voc
Vladimir Cholstinin - g
Sergej Mavrin - g
Vitalij Dubinin - bg
Aleksandr Maniakin - dr

1995 - 2002

Valerij Kipelov - voc
Vladimir Cholstinin - g
Sergej Terentyev - g
Vitalij Dubinin - bg
Aleksandr Maniakin - dr

2003 -

Arthur Berkut - voc
Vladimir Cholstinin - g
Sergej Popov - g
Vitalij Dubinin - bg
Maxim Udalov - dr


Diskografie:

Manija Veličija 1985
S kem ty 1986
Geroj asfalta 1987
Igra s ognem 1989
Krov za krov 1991
Noč karoče dnja 1995
Sdelano v Rossii 1996 live CD a
Avarija (Cholstinin - Dubinin) 1997
Legendy ruskogo roka 1997
Sdelano v Rossia - video 1998
Generator zla 1998
Lučnije pesni 1999 kompilace
Tribute to Harley-Davidson 1999
2000 i odna noč 1999 kompilace
Poterjanyj raj SP 2000
Grand Collection 2000
Dalnobojščiki 2000 soundtrack
Chimera 2001
Kolizej SP 2002
Štil kompilace 2002
Legendy ruskogo roka 2 2002 kompilace
Krešenie ognem 2003
V Poiskah Novoy Zhertvy... 2003
Zhivoy Ogon' 2004 live CD a DVD
Bezpečnyj angel 2004 kompilace
Čužoj SP 2006
Armageddon 2006
Pljaska ada 2007 live CD a DVD


Manija veličija

S kem ty

Geroj asfalta

Igra s ognem

Krov za krov

Noč karoče dnja

Sdelano v ...

Avarija

Legendy

Sdelano vhs

Generator zla

Lučnije pesni

Harley

2000 i odna

Poterjanyj raj

Grand

Dalnobojščiki

Chimera

Kolizej

Štil

Legendy 2

Krešenie ognem

V Poiskah...

Zhivoy Ogon'

Bezpečnyj angel

Čužoj

Armageddon

Pljaska ada







oficiální stránka:
www.aria.ru

Zpět na SSSR