ROCK VÝCHODNÍHO BLOKU

aneb něco málo o bigbítu v Maďarsku, NDR, Polsku, SSSR, ČSSR atd.


Skupinu založil 1976 basový kytarista Petr Michalík a jejím prvním zpěvákem byl Vladimír Kubala, dále v ní hráli kytarista Jiří Schmutz a bubeník Milan Tutsch. V tomto obsazení vydala 1978 v Supraphonu desku Tvých sedmnáct/Pantomima reklam, ale ještě předtím vyšly pod hlavičkou Citronu dva singly se zpěváky Milanem Drličiakem, Jiřím Hromádkou a Alešem Ulmem jako ozvěna období, kdy Michalík působil v Praze v orchestru divadla Semafor. S příchodem bubeníka Radima Pařízka na místo Tutsche a druhého kytaristy Miloslava Benýška na konci 70. let se soubor utvrdil v bluesrockovém zaměření, ovlivněném soubory typu Bad Company, Free a Led Zeppelin. Po několika singlech nahrál 1981 album Obratník Raka, které Supraphon vydal s dvouletým zpožděním pouze v anglické verzi, neboť české texty Pavla Vrby schvalovací orgán zamítl. Následující LP Plni energie už nahrála sestava, kterou zvolil nový leader Citronu Pařízek: Stanislav Hranický (zpěv), Jaroslav Bartoň (kytara), Jindřich Kvita (kytara), Václav Vlasák (basová kytara), Radim Pařízek (bicí). Až na Hranického, který byl koncem 60. let pěveckým partnerem Marie Rottrové a Věry Špinarové ve skupině Majestic, šlo o neznámé talenty ze severomoravských kapel. Přesto prodej alba překročil hranici 300 000 exemplářů a skupina za ně převzala Zlatou desku. Vysokých nákladů (150 000 kusů jen pro SSSR) dosáhla rovněž anglická verze Full Of Energy, pořízená ve spolupráci se stuttgartskou firmou Intercord. S jedinou, avšak zásadní změnou v obsazení, když Hranického nahradil 1987 z Vitacitu známý zpěvák Ladislav Křížek, skupina nahrála už ve vlastním studiu LP Radegast. V jevištním provedení této monotematické desky oživila monstrum pohanského boha slunce a hudebně dovršila přechod k heavy metalu, po kterém přetrvával posluchačský hlad. A tak televizí opomíjený Citron po vítězství v anketách o kapelu roku 1984 resp. 1985 v rozhlasovém pořadu Větrník získal 1988 poprvé Zlatého slavíka a za půlmilionový prodej prvních dvou alb byl odměněn Diamantovou deskou. V té době často zajížděl do zahraničí, např. do Francie, Polska a SRN, kde nalezl zázemí pro kvalitní nahrávání u producenta českého původu Jana Němce v hannoverském studiu Horus. V roce 1989 však charismatický Křížek odešel s myšlenkami na založení vlastní skupiny Kreyson a krátce na to metal přestal být pronásledovaným žánrem. Na koncertu Citronu (už s novým zpěvákem Fanym Michalíkem) 6. 6. 1990 v pražské Lucerně bylo poloprázdno, přestože skupina představila a pokřtila své třetí album Vypusťte psy! V nastalé krizi se Pařízkovou prioritou stalo podnikání a zbytek souboru dočasně pokračoval pod hlavičkou skupiny Funny, o kterou producentsky pečoval Oldřich Říha. V roce 1992 Pařízek překvapil novým složením Citronu – Aleš „Tlama“ Hubáček (zpěv), Libor „Mamut“ Kozelský a Ladislav Krečmer (kytary), Pavel „Chlupač“ Silber (basová kytara) –, s kterým vydal na své etiketě Direkt album Sexbomby, inspirované americkým street rockem. V letech 1996–97 se osvědčená sestava z LP Plni energie sešla ve studiu Citron, aby pro Popron Music znovu nahrála své největší hity. Jindřich Kvita se však vydání desky nedožil a album Best Of Citron bylo věnováno jeho památce. V roce 2001 se Citron znovu spojil s Ladislavem Křížkem k natočení alba Síla návratů, s nově nahranými starými skladbami a jednou titulní novinkou.Ale posluchačský ohlas zřejmě nesplnil očekávání jeho tvůrců.Citron však i nadále koncertuje, především se Stanislavem Hranickým . Nového alba Bigbítový pánbů se fanoušci dočkali teprve až v roce 2010.


Diskografie:


Pecky z blum / Plátěnky 1976 SP

SP(Panton): 1976

Mlčenlivá žena / Kočka 1976 SP

SP(Supraphon): 1976

Tvých sedmnáct / Pantomima reklam 1978 SP

SP(Supraphon): 1978

Až se vrátí rokenrol / Diskžokej 1979 SP

SP(Supraphon): 1979

No tak taxi / Televizní počasí 1979 SP

SP(Supraphon): 1979

Můj svět je automat / Éli 1980 SP

SP(Supraphon): 1980

Řekli,že tu víc nebydlím/Ani stromy nerostou do nebe 1980 SP

SP(Supraphon): 1980

CITRON "Vyzutá tvář / VĚRA ŠPINAROVÁ Meteor lásky 1981 SP

split SP(Supraphon): 1981

Obratník raka 1981

nevydáno
1.Máme tu pouť 2.Život ve filmu 3.Panna 4.Hledám
5.Závratě 6.Televizní počasí 7.Svátky 8. Klíč
9.Obratník raka 10.Čekání 11.Až se vrátí rokenrol

Tropic of Cancer 1983

LP(Artia): 1983
1.This Show Won't End 2.Loosing My Face 3.The Key
4.When Wild Things Are Going 5.Living in a TV Set
6.Tropic of Cancer 7.Dangerous 8.Even Heaven Certainly Ends Here
9.Can I Hear Some Rock'n'Roll

Zítra, zkrátka příště/Kamaráde,na pomoc tě volám 1983 SP

SP(Supraphon): 1983

V tu ránu / Jenom já smím 1983 SP

SP(Supraphon): 1983

Tvá odvrácená tvář / Revizor 1984 SP

SP(Supraphon): 1984

Když už jsem se narodil / Každý den 1984 SP

SP(Supraphon): 1984

Už couvám / Koncert SP

SP(Supraphon): 1985

sampler POSLOUCHÁTE VĚTRNÍK ... 1

LP(Supraphon): 1985
Citron - Vezmi si mě jako dárek

Rock, rock, rock / Půlnoční město SP

SP(Supraphon): 1986

Plni energie 1986

LP(Supraphon): 1986
1.Ocelové srdce 2.Rock, rock, rock 3.Věčný cizinec
4.Vzpomínky 5.Nechoď dál 6.Už víme svý
7.Dej mi s tím pokoj 8.Zahradní slavnost
9.Plni energie 10.Všední, nevšední

Full of energy 1986

LP(Lava records): 1986
1.Heart Of Steel 2.Garden Party 3.Let Me Of Myself
4.Memories 5.Rock, Rock, Rock 6.You'll Be A Foreigner
7.Days Of My Lifetime 8.Electricity 9.Don’t go

sampler POSLOUCHÁTE VĚTRNÍK ... 2

LP(Supraphon): 1986
Citron - Zahradní slavnost

Už zase mi scházíš / Sedm životů SP

SP(Supraphon): 1987

Kráska a Radegast / Zase dál 1987 SP

SP(Supraphon): 1987

sampler POSLOUCHÁTE VĚTRNÍK ... 3

LP(Supraphon): 1987
Citron - Hon na bluda

Radegast 1988

LP(Supraphon): 1988
1.Radegast 2.Zase dál 3.Hon na bluda 4.Už couvám
5.Setkání s Radochem 6.Už zase mi scházíš
7.Moravská děvčátka 8.Valašský rok 9.Radegast II.

Radegast (anglická verze)) 1989

LP(Lava records): 1989
1.Radegast 2.Let's Keep On 3.Hunting Mean Dwarf
4.Again I'm Missing You 5.Meeting Radegast
6.Radegast And The Beauty 7.Our Year
8.Moravian Girls 9.Radegast Outro

Uragán / Svět patří nám SP

SP(Supraphon): 1989

Vypusťte psy ! 1990

LP(Supraphon): 1990
1.Vypusťte psy ! 2.Uragán 3.Uteč, dokud se dá
4.Nezvaná 5.Hraběnky, hrabata 6.Kryzané
7.Snadné žití 8.Jak zákony kázaly
9.Červený smích 10.Svět patří nám

Sexbomby 1992

LP(Direct): 1992
1.Nejsem tvůj houpací kůň 2.Bláznivej sen 3.Sexbomby
4.Sráč 5.Dnes se trefim do černého! 6.Čára života
7.Línou kůži máš 8.Jsem sekáč 9.Nevina od vína
10.Agnes 11.Revizor 12.Křížem kráž

Best of Citron 1999

CD(Popron): 1999
1.Ocelové srdce 2.Rock, Rock, Rock! 3.Nechoď dál
4.Už couvám 5.Už víme svý 6.Půlnoční 7.Revizor
8.Vzpomínky 9.Dej mi s tím pokoj 10.Zahradní slavnost
11.Tvá odvrácená tvář 12.Už zase mi scházíš 13.Hádej
14 Já se vzdávám

SOUHVĚZDÍ GOTT 2

CD(Supraphon): 1999
Citron - Mistrál

Síla návratů 2001

CD (Popron): 2001
1.Radegast 2.Hon na Bluda 3.Moravská děvčátka
4.Valašský rok 5.Už couvám 6.Ocelové město
7.Schůzka s Radochem 8.Kráska a Radegast
9.Zase dál 10.Síla návratů

Bigbítový pánbů 2010

CD (Citron): 2010
1.Jen se hýbnout 2.Kurtizány 3.Bigbítový pánbů
4.Rock´n´ roll démon 5.Bigbit 6.Spěchej lásko má
7.Zpověď 8.Hroší kůže 9.Zlodějka spánku 10.Smíření
11.Moje noční filmy 12.Bigbítový pánbů (piano verze)



oficiální stránka:
www.citron-group.cz


Zpět na Československo

NOVINKY
BULHARSKO

ČSSR

JUGOSLÁVIE

MAĎARSKO

NDR

POLSKO

RUMUNSKO

SSSR


ZAJÍMAVÉ ODKAZY

Z DOBOVÉHO TISKU

NÁVŠTĚVNÍ KNIHA

BlueBoard.cz