Vladimír Mišík - legenda českého bigbítu - se narodil 8. března roku 1947 na Letné, se kterou je spjat vlastně celý svůj život. Otcem Vladimíra Mišíka je americký důstojník se kterým matka seznámila na americké ambasádě ,kde pracovala.Svého otce však nikdy nepoznal. Po škole se hlásil na výtvarnou školu, kam ho však nevzali a tak se vyučil na Barrandově truhlářem. Ale od poloviny 60.let se věnuje muzice.Jeho první skupinou byla skupina s názvem Uragán a po vyučení se dostal díky konkurzu do skupiny Komety, ze které se později stává Matadors, kde Mišík zpívá. V roce 1965 nastupuje na vojnu, z které se po třech měsících pro své astma vrací. Ve skupině Matadors ho nahrazuje Viktor Sodoma, a tak Mišík účinkuje rok v orchestru Karla Duby. Poté zakládá skupinu New Force, která se však záhy v roce 1968 rozpadá. V témže roce zakládá spolu s Radimem Hladíkem skupinu Blue Effect, se kterou natočil desku Meditace. Záhy odešel k Flamengu. S Flamengem natočil na přelomu let 1971 a 1972 jednu ze svých nejlepších desek - Kuře v hodinkách. V době vydání alba už ale Flamengo neexistuje .V roce 1975 zakládá kapelu ETC... se kterou učinkuje dodnes.Nejslavnější období Etc… přichází po vydání druhého alba.Pak však přichází dvouletý zákaz,kdy nesměl Vladimír Mišík vystupovat - jak se tenkrát říkalo - až do úplného zapomnění a tak se ETC na čas rozpadá a část muzikantů přechází do Prokopova Framusu 5. Po zákazu, kdy na něho samozřejmě fanoušci nezapomněli, protože po mnohých ,nejenom pražských zdech, se objevovaly nápisy NECHTE ZPÍVAT MIŠÍKA!!! poněkud pozměněná sestava se dává opět do hraní a vydávání dalších desek. V letech 1990 - 1992 se věnuje nejenom muzice, ale stává se jako mnoho muzikantů v té době poslancem České národní rady. Po této krátké působnosti v politice se opět vrhá do víru muziky a vydává v roce 1993 desku Jen se směj a poté si kapela dopřála tříletou studiovou pauzu od vydání poslední řadové desky a vydává desku Město z peřin. V roce 1999 vydává album Nůž na hrdle na kterém se podílela kromě zpěváka samotného sestava - kytaristé Pavel Skála a Stanislav Kubeš, jadrný multiinstrumentalista Olin Nejezchleba, staronový basista Jiří Veselý a bubeník Jiří Zelenka. Zatím posledním albem Etc… je deska Umlkly stroje vydaná v roce 2004 a nahraná v pozměněné sestavě.Místo Kubeše a Nejezchleby se po mnoha letech vracejí kytarista Petr Pokorný a houslista Jan Hrubý.



Diskografie:
Meditace(Blue Effect) 1970
Kuře v hodinkách(Flamengo) 1972
Vladimír Mišík 1 1976
Vladimír Mišík a Etc… 2 1980
Vladimír Mišík a Etc… 3 1986
Vladimír Mišík a Etc… 4 1987
20 deka duše 1990
Špejchar 1969-1991 1991
Jen se směj 1993
Live…unplugged 1994
Město z peřin 1996
Nůž na hrdle 1999
Síň slávy (2CD) 2000
Umkly stroje 2004


oficiální stránka:
www.vladimirmisik.cz
oficiální stránka:
www.ceska-hudba.cz/vladimir-misik





Zpět na Československo