Ruská heavy metalová skupina byla založená v srpnu 1986 v Moskvě baskytaristou Anatolijem Krupnovem. Stalo se tak po rozpadu jazzrockové formace Prospekt.První sestava Černého Obelisku: Anatolij Krupnov-bg,voc Nikolaj Agafoškin - dr Michail Svetlov - g Jurij Anisimov - g odehrála premiérový koncert 23.září.Skupina v té době hrála tvrdý rock ve stylu Black Sabbath.Na podzim 1986 opouští kapelu Svetlov a na jeho místo přichází kytarista Jurij Alexejev(ex-Korozija Metalla a Mastadont),který se vedle Krupnova stává i spoluautorem repertoáru. V prosinci je nahráno první koncertní album nazvané Apokalipsis.V únoru se do Obelisku vrací Svetlov,jenž zaujímá místo odešlého Anisimova.Skupina často vystupuje a stává se jednou z nejpopulárnějších metalových skupin v SSSR.Do konce roku 1987 stihne Obelisk natočit svůj první klip a také druhé koncertní album Cvety zla.V roce 1988 kapely s velkým úspěchem vystupuje na festivalech.V kapele ovšem narůstají konflikty,které vyvrcholí incidentem po koncertě v Kišiněvě v létě 1988.Při návratu do Moskvy Krupnov rozpouští Obelisk.Posmrtně vychází třetí koncertní album.Krupnov se přidává ke skupině Šach.Alexejev zakládá projekt Triumfalnaja Arka a Svetlov skupinu Poltergeist.Agafoškin opouští hudební sféru a věnuje se obchodu.Návrat Obelisku přichází v létě roku 1990.Ze staré sestavy se v nové objevují Krupnov,Alexejev a Svetlov.Novým bubeníkem se stává Sergej Komarov(ex- Legion,Triumfalnaja Arka).První vystoupení nové sestavy je festival Železnyj Marš v Moskvě.Zanedlouho skupinu opouští Svetlov a na jeho místo je přijat kytarista Vasilij Bilošickij z E.S.T..S ním v sestavě je nahráno minialbum Žizn posle smerti a začínají práce na dlouhohrajícím albu. Dochází k tragédii.13.listopadu 1990 je ve svém bytě lupiči zastřelen Sergej Komarov.Jeho místo zaujímá Vladimir Jermakov ze skupiny Kantor.První vystoupení s Obeliskem odbubnuje na konci listopadu 1990 při koncertě věnované památce Sergeje Komarova.28.března 1991 vychází skupině nové album Stena. Obelisk se vydává na koncertní šňůru a natáčí videoklipy.Na podzim je skupina opět ve studiu a natáčí anglicky zpívané album One More Day,určené k vydání na Západě.Na začátku roku 1992 opouští skupinu Vasilij Bilošickij.Místo něj se objevuje Igor Žirnov ze skupiny Džoker. V květnu téhož roku se Čornyj Obelisk účastní turné Monstry roka po ruinam imperii zla spolu se Sepulturou,Master, Šach a E.S.T..V létě vychází první vinylové album Ješčo odin den.Po jeho vydání odchází Žirnov,který je nahrazen Dmitrijem Borisenkovem.Tato sestava(Krupnov,Alexejev,Jermakov,Borisenkov)je později označována jako klasická. Na konci roku 1992 vychází LP a CD Monstry roka.Na vinylu jsou dvě rusky zpívané věci od Obelisku a na CD dvě anglické. V roce 1993 vystupuje skupina na jedné scéně s Accept a Faith No More.O rok později vychází dvě alba. Nové studiové a jedno album remixů dřívějších písní.Zároveň začíná Krupnov natáčet sólové album. Po vydání těchto alb se kapela dostává do krize.Jednou z příčin je začínající drogová závislost Anatolije Krupnova. Čornyj Obelisk se prakticky rozpadá.Na přelomu roku 1995-96 vystupuje začína Krupnov vystupovat s novýmí muzikanty (spolupracovníky ze sólového projektu)kytaristou Dmitrijem Varšavčikem a bubeníkem Alexandrem Mitrofanovem.Dále se Krupnov účastní řady projektů,hraje v divadle a ve filmu.Na konci roku 1996 se začíná zaobírat myšlenkou na obnovu Obelisku.Bohužel 27.února 1997 Anatolij Krupnov umírá ve studiu na předávkování heroinem.Už po jeho smrti vychází sólové album Krupskij Sotovarišči.V létě 1999 obnovují Borisenkov,Jermakov a Svetlov Čornyj Obelisk.K nim se přidává Danil Zacharenkov a o něco později Jurij Alexejev. Lídrem se stává Borisenkov,který na sebe bere i vokální party. Podzim je věnován zkoušení a v lednu 2000 začíná obnovený Obelisk koncertovat.V březnu vychází pod názvem Postalbum poslední album nad kterým pracoval Krupnov a uskuteční se velký koncert na jeho památku.V květnu pak vychází singl Pesni dlja radio.Na konci roku odchází Alexejev do skupiny Mavrik.Další album skupiny se objevuje v roce 2002 a jmenuje se Pepel.Ustálená sestava Borisenkov,Jermakov a Svetlov a Zacharenkov funguje až do dnešních dnů , koncertuje a vydala další dvě studiová alba.

Diskografie:

Apokalipsis 1986
Cvety zla 1987
Poslednyj koncert v Kišiněvě 1988
Žizn posle smerti 1990
Stena 1991
One More Day 1991
Ješčo odin den 1992 (One More Day - ruská verze)
Stena CD 1994
Ja Ostajus 1994
1986-88 1995
Pesni dlja radio 2000
Pepel 2002
Anatolij Krupnov a Čornyj Obelisk 2003 - znovu vydaných 5 alb
Encyklopedija rossijskogo roka 2003 kompilace
Pamjať o prošlom 2003
Polnaja mp3 kolekcija 2003
Nervy 2004
Pjatnica 13 - koncert 1992 2004
Legendy ruskogo roka zolotaja kolekcija 2004
Koncert v SDK MAI 2005 DVD
Apokalipsis Live 2006
20 i ešče odin den 2006 DVD
Zelenyj albom 2006
Kogda nibud 2006 maxisingl

Stena

Ješčo odin den

Stena CD

Ja Ostajus

1986-88

Pepel

5 alb

Encyklopedija

Pamjať...

mp3

Nervy

Pjatnica 13

Zolotaja kolekcija

SDK MAI

Apokalipsis Live

20 i ešče

Zelenyj albom

Kogda nibud




oficiální stránka:
www.blackobelisk.ru

Zpět na SSSR