Václav Běhavý, Jan Nový-Cimbura a Jiří „Bavr“ Lokajíček prošli v sedmdesátých let, před vznikem Odyssey, kapelami Koule a Vozembouch. Název Odyssea začali používat v roce 1979,v té době hrála skupina v sestavě: Václav Běhavý (voc,g), Jan Nový-Cimbura (voc, bg), Milan Balcar (dr) a Miroslav Franěk (g, voc)a navíc s nimi občas zpívá Alena Nová. Ta ale za pár měsíců odchází.Další změnou v sestavě je návrat Lokajíčka za bicí. V roce 1980 odchází Franěk,kterého střídá Radko Andrejs. Tím se dotvořila tzv.klasická sestava Odyssey. V osmdesátých letech obliba kapely jako zábavové i koncertní kapely roste i díky repertoáru složeném z vlastních písniček.Několik jich je natočeno pro rozhlas. V roce 1984 odchází Cimbura do Pohody.Místo něj přicházejí hned dva muzikanti z Naturalu - basák Miloš Novotný a klávesista Petr Štěpánek.Písničky kapely se také objevují na singlech a kompilacích. V roce 1987 odchází bubeník Lokajíček a také Štěpánek s Novotným. Na místo bubeník nejprve nakrátko přichází Karel hrabák (ex-Coda),kterého pak střídá Václav Soukup (ex-Experiment)a baskytary se ujímá Radek Křemenák (ex-Bumerang, ex-Blue Effect).Po dvou letech Soukupa střídá Jaroslav Špeta.V roce 1990 vychází skupině první album Po cestě klikatý. V devadesátých letech skupina hraje na tancovačkách.Dokonce opět v klasickém složení(Běhavý,Nový,Andrejs,Lokajíček). V roce 2002 tato sestava rozchází.V současnosti hraje skupina pod názvem Odyssea forever v sestavě: Josef Lisec (key),Karel Šel (dr), Jan Nový Cimbura (bg,voc),Radko Andrejs (g). Občas i jako Odyssea classic,kdy se do sestavy vrací Běhavý.




Diskografie:


Chléb se solí 1983 sampler

LP (Panton): 1983
Odyssea - Apartheid

Úděl žen /Spálená 1984 SP

SP (Panton): 1984

Horečka páteční noci / Bačkora blues 1985 SP

SP (Panton): 1985

Hrajem všechno / Někdy si vzpomeň 1985 SP

SP (Panton): 1985

Rockový maratón 1986 kompilace různých skupin

LP (Panton): 1986
Odyssea - Slova

Rockový maratón 2 1986 kompilace různých skupin

LP (Panton): 1986
Odyssea - Tak, co vám řekli pane Händel

A to mi pro začátek stačilo/Koukej vypadnout 1987 SP

SP (Supraphon): 1987

Jenom se bráním / Nejsem poslední 1988 SP

SP (Supraphon): 1988

Po cestě klikatý 1990

CD,MC,LP (Garde): 1990
1. Prostě máš smůlu 2. Divadelní společnost J.K.Tyla
3. Nervi mi nervy 4. Galerie 5. Sluneční král
6. Poslední smaženice 7. Uzenáč 8. O třech pastýřkách
9. Zaručenej úspěch 10. A to mi pro začátek stačilo

Tak co vám řekli pane Händel 1991

CD (Garde): 1991
1. Je spousta pěknejch holek kolem 2. Jsem švorc
3. Tak co vám řekli pane Händel 4. Bach - motiv
5.Pomáda, konopí a parfém 6. Gentleman v černém saku
7.Čas beru jak běží 8.Modlitba pro Matku Boží 9.3x12 Opus č.1
10. Odjezd 11. Příště přid' až po svatém Dyndy
12. Jo, to je život 13. Další paní důvěrně už znám

Lážo,plážo - The Best of 1995

CD (Garde): 1995
1. Ber kde ber 2. Vědět to 3. Někdy si vzpomeň 4. Bačkora blues
5. Co jsi chtěla mít 6. Den poté 7. Protože víno fleky dělá
8. Žiletka 9. Nejsem poslední 10. Poslední smaženice
11.Divadelní společnost J.K.Tyla 12.Nervi mi nervy 13.Spálená
14.Uzenáč 15. Galerie 16.Odjezd 17.Je spousta pěknejch holek kolem
18.Další paní důvěrně už znám 19.Máme svou 20.Holka nech to v klidu

Je těžké stát se andělem 1996

CD (Garde): 1996
1.Nádraží Florenc 16:30 2.Je těžké stát se andělem
3.Holka nech to v klidu 4.Jednoho dne mi řekla máma
5.Kavalíři v dětských košilkách 6.Muže stvořil Bůh, ženu asi ďábel
7.Ach nech mě spát 8.Pohádka strýčka Lokajíčka 9.Holka modrooká
10.Tak čau 11.Pokus se počítá 12.Kamna kouří

Odyssea akustik - Když jsme tě česal 1998

CD: 1998
1. Když jsem tě česal 2. Pro mého dědu 3. Přepadá mě něha
4. Ahoj a napiš 5. Jak je mi smutno 6. Ej, padá rosenka (lidová)
7. Ty nebo já 8. A byli dva 9. Jen jednou je to poprvé
10. Ach tady jsi 11. Jsem štastnej
12. Odpusť mi lásko 13. Sentimentárna

Odyssea 30 2CD - kompilace

CD 1:
1.Aparthied 2.Jsem jen kolemjdoucí 3.Parta frajerů 4.Nedělní rána
5.Stopařský blues 6.Pro Zuzanu 7.Jen se dobře podívej 8.O pyšné princezně
9. Tohle zůstalo ze všech lásek mých 10. Sluneční král
11. Protože víno fleky dělá 12. Divadelní společnost J.K.Tyla
13. Krejčí 14. Jsi spálená 15.Kamna kouří
CD 2:
1.Odjezd 2.Nervi mi nervy 3.Galerie 4.Modlitba pro Matku Boží
5.Je spousta pěknejch holek kolem 6.Jó to je život
7. Tak co vám řekli pane Handel 8. Bach - motiv 9. Jsem švorc
10. Příště přijď až o svatém Dyndy 11. Holka modrooká
12. Pohádka strýčka Lokajíčka 13. Je těžké stát se andělem
14. Holka je to v klidu 15. Nádraží Florenc 16:30

Odyssea Archiv 1980-85

CD 1:
1. Vše co máš zdědí tvůj pes 2. Stopařské blues
3.Je těžké stát se andělem 4.Apartheid 5.Parta 6.Nedělní rána
7. Po kolenou 8. Jenom neříkej že se mýlím
9.Tohle zůstalo-vlásků pár 10.Bačkora blues 11.Už zas jedem ven
12.Jen se dobře podívej 13.Pro Zuzanu 14.Horečka páteční noci
15. A to mi pro začátek stačilo 16.Ach nech mě stát
17. Hrajem všechno (Ber kde ber)18. Chci jen muziku hrát
19.Nádraží Florenc 16:30 20.Někdy si vzpomeň 21.Jsem kolemjdoucí

Odyssea Archiv 1980-85

CD 2:
1. Tak čau 2. Mach, šebestová 3. Kouhout 4. Koukej vypadnout
5. Meditace 6. Pokus se počítá 7. Vědět to 8. Spálená
9. Poslední smaženice 10. Protože víno fleky dělá 11. Den poté
12. Co jsi chtěla mít 13. Nádraží Florenc 16:30 (původní verze)
14. Vše co máš zdědí tvůj pes (necenzurováno)

Jan Nový Cimbura - Pohoda rock - Život je krásnej 2006

CD: 2006
1.Pomeranče 2.Stopařské blues 3.Mé srdce hraje rhytm and blues
4.Život je krásnej 5.Hej ty co mi tykáš 6.Ovoce stromů rajských jíme
7. Přišel jsem náhodou do známých míst 8. Nevím to jistě
9.Až půjdeme do nebe 10.Zpustošená láskou 11.Jen jednou je to poprvé
12. Milá má už je ráno 13. Každej kos chodí bos

Odyssea akustik - Věčný příběh 2006

CD: 2006
1.Věčný příběh 2.O krásné Marsce 3.Ve vlasech mých jak v proudu vod
4.Roudná 5.Jak snadné se milovat 6.Rozkoš 7.Žena jak krajina
8.Snění mění spaní v bdění 9.Poslední večeře páně 10.Pro Zuzanu
11.O Enšpíglovi 12.Stýská se mi stýská
13.Jitka chodí s konvičkou 14. Šikovný trpaslík


Odyssea zleva: Václav Běhavý,Radko Andrejs,Jiří „Bavr“ Lokajíček, Jan Nový-Cimbura


oficiální stránka:
www.odyssea.wbs.cz



Zpět na Československo