Zpěvák narozený 6.3.1951 v Bousově .Prošel skupinami Smaragd a The Happy Five. Na začátku sedmdesátých let působí ve skupině Karla Šípa Faraon s níž nazpívá svůj největší hit Holubí dům. V roce 1973 však odchází do skupiny Františka Ringo Čecha. Kapela postupně přitvrzuje,což vyustí v první hradrockové album Hrrr na ně... Jiří Schelinger tragicky zahynul 13.4.1981 kdy večer z neobjasněných důvodů skáče z mostu do Dunaje. O měsíc později jeho tělo vyplavila voda nedaleko Šamorína. Jeho tělo nikdy nebylo nikým identifikované.












Diskografie:
Holubí dům / René, já a Rudolf & Faraon (1973)SP
Boty děravý / Dráty pletací & Faraon (1973)SP
Sim sala bim / Formule (1974)SP
Tak ať (1974)SP
Proč potápěč pláče / Jabloňový list(1974)SP
Matko má, nedovol / Co je to mezi námi (1975)SP
Tornádo / Dělám hú(1975)SP
Jsem svítání / Já to vím(1975)SP
Jedu s Čedokem(1975)SP
Báječní muži(1975)LP
Nemám hlas jako zvon(1975)LP
Ovoce z naší zahrádky(1975)LP
Šípková Růženka / Sníh a mráz (1976)SP
Já se mám / Léto s tebou (1976)SP
Trambus / Zpověď (1976)SP
Evženie / Ptají se lidé (1976)SP
Moudrý strýček Véna / Švihák lázeňský (1976)SP
Znáš ten dům / Lidé jako my (1977)SP
Holka bláhová (1977)SP
Tréma / Praví muži zkušení (1977)SP
Což takhle dát si špenát / Závodník (1977)SP
Sloní bugy / Krev neklidná & Helena Maršálková (1977)SP
Hrrr na ně...(1977) LP
Tvůj první velký kluk jsem já (1978)SP
Hop a je tu lidoop / Kolem mne je lidí (1978)SP
Už mě nelíbej / Znám 1000 důvodů (1979)SP
Tak ahoj, mini / Neskutečná (1979)SP
Nám se líbí / Už není pro mě k mání (1979)SP
...nám se líbí(1979)LP
Jahody mražený / Jsem prý blázen jen (1980)SP
Létáme Franta - já, létáme oba dva / Což to není krásné (1980)SP
I Love You, Mädchen krásné & František Ringo Čech (1981)SP
Lupič Willy / Co dělá Indián & František Ringo Čech (1981)SP
Alchymista / Sen (1981)SP
Sestra má mě hýčká / Díky za všechno, mámo má (1983)SP
Holubí dům(1990)výběr
Hledám cestu zpátky(1991)kompilace
Singly 1972 - 1978 (1993)
Holubí dům - ROCK KOMPLET 1973 - 1976 (1997)
Lupič Willy - ROCK KOMPLET 1976 - 1980 (1998)
Švihák Lázeňský - POP KOMPLET 1972 - 1979 (1999)
Jsem svítání - Nevydané nahrávky 1973 - 1981(2002)


neoficiální stránka:
www.schelinger.wz.cz




Zpět na Československo