Skupina vzniká na konci roku 1982, zakládající dvojicí jsou Maťo Ďurinda a Ďuro Černý, k nim o něco později připojí Pavol Horváth.Dvorním textařem se stává Martin Sarvaš . Po úspěšném vystoupení na festivalu "Mladá Vlna 82", dostává Tublatanka nabídku na nahrání alba. To vychází pod názvem Tublatanka. Díky velkému ohlasu může skupina nahrát další album Skúsime to cez vesmír.Následuje Žeravé znamenie osudu v roce .V roce 1993 odchází Horváth a kapela nahrává vánoční album Poďme bratia do Betlehema ve dvou.Poté odchází i Černý,který propadl drogám. Maťo nachází nové spoluhráče v Dodovi Dubánovi a Jurajovi Toporovi.Za bicí nástroje nakonec usedá Martin Uherčík.V roce 2003 spáchal Dodo Dubán sebevraždu.o rok později přichází nový bubeník Peter Schlosser.


Sestavy:
1982-1993 Maťo Ďurinda-voc,g, Palo Horváth-voc,bg,Ďuro Černý-dr
1993 Maťo Ďurinda-voc,g, bg,Ďuro Černý-dr
1994 Maťo Ďurinda-voc,g,Dodo Dubán-voc,g,Ďuro Topor-bg, Ďuro Černý-dr
1994-2003 Maťo Ďurinda-voc,g,Dodo Dubán-voc,g, Juraj Topor-bg,Martin Uherčík-dr
2004- Maťo Ďurinda-voc,g, Juraj Topor-bg.Peter Schlosser-dr


Diskografie:
Tublatanka 1985
Skúsime to cez vesmír 1986
Žeravé znamenie osudu 1988
Nebo-peklo-raj 1990
Volanie divočiny 1992
Poďme bratia do Betlehema 1993
Znovuzrodenie 1995
Najvačšie hity No. 1 - Pravda víťazí 1996
Najvačšie hity No. 2 -Ja sa vrátim! 1996
Pánska jazda 2001
Maťo Ďurinda Tublatanka Láska útočí 2002
Zlatá Tublatanka 20 rockov 2003
Patriot 2005

oficiální stránka:
www.tublatanka.sk

Zpět na Československo